Jordemoder Anna: “Menneskers styrke til at komme videre og finde nye veje har gjort stort indtryk på mig”

I en verden, hvor sundhedspleje kan være en luksus, som mange ikke har adgang til, har nogle dedikerede fagfolk valgt at tage skridtet videre for at gøre en forskel. Vi havde fornøjelsen af at tale med Anna, en jordemoder og tidligere Dedicare-konsulent, der har haft den unikke mulighed at arbejde med Læger uden Grænser. Dedicare har været en trofast støtte til denne humanitære organisation i mere end xx år, og vi er begejstrede for at dykke ned i Annas oplevelser og indsigter fra sit feltarbejde, som belyser de oplevelser og udfordringer, der følger med at arbejde i nogle af verdens mest sårbare steder.

Nyfødte tvillinger i Kediba
Nyfødte tvillinger i Kediba.

Hvordan fandt du ud af, at man kunne arbejde i felten for Læger uden Grænser?
Da jeg studerede til sygeplejerske, begyndte jeg at tænke på, at mange lande i verden ikke havde en veludviklet sundhedspleje. En studiekammerat og jeg overvejede at tage af sted sammen, og vi tænkte på Mellemamerika. Min kollega fulgte vores plan, rejste til Nicaragua med et vaccinationsprogram. Da min kollega kom tilbage, følte jeg efter at have hørt hende fortælle om sine oplevelser i Nicaragua, at jeg havde brug for at studere mere, før jeg tog af sted.

Hvorfor Læger uden Grænser, MSF?
Jeg ønskede at rejse med en organisation, der var upolitisk og ikke baseret på religiøse grunde. Jeg fortsatte min uddannelse først som jordemoder, dernæst som gymnasielærer, og tog forskellige kurser på universitetet, blandt andet: – Epidemiologi, – folkesundhed globalt, – Globale mønstre, – Tropemedicin. Efter at have været i kontakt med nogle forskellige organisationer, ansøgte jeg hos MSF, da mine børn var voksne og selvkørende.

Hvad fik dig til at tage beslutningen om at gøre det?
Jeg har ofte tænkt, at jeg har været heldig at være født her, da ikke alle har samme held. Jeg ville forsøge at gøre noget, der kan hjælpe og forhåbentlig også give noget godt på lang sigt.

MSF bolig i Mundri

Kan du fortælle om din oplevelse – hvor du var, hvad du lavede, og hvor længe du var væk?
Afghanistan, i en provins, der hedder Khost, i byen Khost, som ligger i det sydøstlige Afghanistan, tæt på grænsen til Pakistan. Et lille kvindesygehus med relativt stor kapacitet. Min opgave var at være leder for de tre fødeafdelinger, men også at lave og holde uddannelse for jordemødre og assistenter.

I Sydsudan, i en del der hedder Western Equatoria, i to landsbyer, Mundri og Kediba, var min opgave at have ansvar for en lille klinik, som havde svangre- og fødeafdeling, plads til gravide, der var syge, og noget opfølgningsbehandling. Også her var en del af min opgave uddannelse.

Hvad gjorde det største indtryk på dig?
Det er svært at skrive, der er så mange forskellige ting. En ting er menneskers styrke til at komme videre og finde nye veje.‌

Hvad tager du med dig fra den oplevelse?
Dette er også svært at fremhæve, der er så mange forskellige ting. At arbejde sammen i andre forhold end mine sædvanlige, som trods alt ikke er mine normale forhold, føles meget lig mit arbejde i Sverige på mange måder. Ikke alle, selvfølgelig.

Hvad skal man forberede sig på, hvis man skal på felttur?
Det afhænger nok af, hvem du er, hvor du skal hen, og hvad du vil arbejde med.

Ønsker du at tage på felttur igen?
Ja, meget gerne.

Gade i Khost.

Hvordan fungerer det praktisk at tage på felttur? (Tager du orlov, hvor længe varer opgaven osv.?)
Her i Sverige er det meget forskelligt, hvordan arbejdsgivere gør, og hvordan de forholder sig til hjælpearbejde osv. Jeg har været heldig at få orlov uden løn.

Hvad vil du sige til andre, der overvejer at tage på felttur?
Det er en oplevelse at arbejde under sådanne vilkår på mange måder, men de fleste oplevelser er meget positive.

Mød Anna på vores foredrag
Er du nysgerrig på at lære mere om de reelle udfordringer og triumfer i feltarbejdet med Læger uden Grænser? Så har du chancen! Mød Anna til vores inspirerende foredrag om feltarbejde den 23. oktober. Uanset om du foretrækker at deltage digitalt eller fysisk på vores kontor i Nørresundby, vil du få et unikt indblik i, hvordan man kan gøre en forskel i nogle af verdens mest udsatte områder. Vi glæder os til at se dig!